Piť či nepiť alkohol?

Piť či nepiť alkohol?

Nemá cenu sa tým trápiť, všetci sme na jednej lodi. Ľudské telo sa každým rokom vyrovnáva s alkoholom skutočne čím ďalej tým horšie. Dôvodov je hneď niekoľko. Jednak je to vypadnutie zo zvyku. V porovnaní s bezstarostnou mladosťou máme na tanieri oveľa viac starostí i povinností a príležitosť napiť sa neprichádza tak často. Naša tolerancia na alkohol sa tak logicky znižuje. A aj keby sme sa i v pokročilejšom veku dostali späť do cviku, proti fyziologickým zmenám v našom tele, bohužiaľ, nezmôžeme celkom nič.  
Podľa vedcov sa ľudský organizmus dokáže najlepšie vysporiadať s alkoholom medzi 25. a 29. rokom života. Potom to už je s odbúravaním alkoholu horšie. Jedným z dôvodov je postupné spomaľovanie metabolizmu, ktorý má okrem iného vplyv aj na odbúravanie alkoholu. Naše telo zadržuje čím ďalej menej vody a práve v nej sa  alkohol rozpúšťa. Ak pripočítame úbytok svalovej  a naopak  nárast tukovej hmoty  (svaly obsahujú zhruba 75 % vody, zatiaľ čo tukového tkaniva iba  10 %), nie div, že sa s alkoholom dokáže len ťažko vysporiadať. 
V neposlednom rade je tu pečeň, ktorá sa s pribúdajúcimi rokmi prirodzene zväčšuje. Naopak, znižuje sa krvný prietok cez ňu a klesá počet pečeňových buniek "hepatocytov"  i niektorých enzýmov, napr.  dehydrogenáz, ktoré majú vo vzťahu k alkoholu veľmi dôležitú úlohu - odbúravať ho.  

Takže - piť či nepiť? Dôvodov, prečo alkohol v pokročilejšom veku obmedziť, je, ako vidieť, celý rad. Netýkajú sa len telesných zmien, ale aj rizík, ako je jeho miešanie s niektorými liekmi, ktorých účinok môže nebezpečne zosilniť.  Každý lekár navyše potvrdí, že alkohol zaťažuje srdce, krvný obeh, pečeň a poškodzuje pamäť. Na druhej strane žiadny extrém nie je dobrý, takže sa hneď nemusíme uchyľovať k úplnej abstinencii. Keď si dáme pohárik vína alebo dva tzv. na zdravie, určite nám bude ešte dlho slúžiť. 

Späť na výpis
triangle triangle